Nieuws - Hervorming jeugdvoetbal

U6 speelt 2 tegen 2 wedstrijden (NIEUW)
Alle informatie kunnen jullie op de website www.dribbelvoetbal.be vinden. Wij roepen de verantwoordelijke clubleiders, TVJO’s en jeugdopleiders nogmaals op dit sportief project een eerlijke kans te geven en deze 5-jarigen niet meer 5 tegen 5 te laten spelen.

U7, U8 en U9 spelen 5 tegen 5 wedstrijden
Maximaal aantal spelers op het wedstrijdblad: 8 spelers Wedstrijdduur : 4×15 minuten (4 quarters)

U10, U11, U12 en U13 spelen 8 tegen 8 wedstrijden
Maximaal aantal spelers op wedstrijdblad : 12 spelers Wedstrijdduur : 4×15 minuten (4 quarters) Afmetingen terrein U10 en U11 zijn kleiner dan U12 en U13

  • Voor de U12 en U13: de middellijn en het doelgebied, over de ganse breedte van het veld.
  • Voor de U10 en U11: de middellijn en het strafschopgebied, vanaf de zijlijn tot aan de tegenoverliggende verlenging van het strafschopgebied
  • Ze kunnen ook doorgaan op de door de KBVB erkende voetbalpleinen ingericht voor deze wedstrijden, en waarbij de afmetingen mogen schommelen tussen
    • U12 en U13: lengte: 50 tot 60 meter; breedte: 40 tot 45 meter.
    • U10 en U11: lengte: 40 tot 50 meter; breedte: 30 tot 35 meter
Hoekschop : gebeurt vanaf de samenvloeiing van doellijn en zijlijn (in de hoek van het terrein).

U14, U15, U16 en U17 spelen 11 tegen 11 wedstrijden
Maximaal aantal spelers op wedstrijdblad : 16 spelers Wedstrijdduur : 4×20 minuten (4 quarters).

Het verhaal van de quarters (U7 tot en met U17)
De time-out tussen quarter 1 en quarter 2, en tussen quarter 3 en quarter 4 bedraagt maximaal 2 minuten. De rust tussen quarter 2 en quarter 3 bedraagt maximum 10 minuten. Ieder quarter wordt na de voorziene tijd afgefloten door de scheidsrechter. Na de 2′ rust wordt er hernomen met een aftrap in het midden van het speelveld. Deze aftrap gebeurt beurt om beurt. Om geen tijd te verliezen wordt er enkel na de rust van kamp gewisseld, niet na quarter 1 en quarter 3.

Het verhaal van de wisselspelers en wisselprocedures bij wedstrijden 11v11 (inclusief wedstrijden
8v8 indien geleid door officiële scheidsrechters of indien onderling afgesproken) Na het eerste en het derde quarter dienen de verplichte wissels doorgevoerd te worden, dit wil zeggen alle wisselspelers (inclusief eventuele reservekeeper) dienen opgesteld te worden. Zij dienen het quarter volledig uit te spelen, zodat er een minimum speelgelegenheid van 50% voor elke speler gegarandeerd wordt.

Tijdens de rust mag de opstelling van de ploeg volledig vrij herschikt worden, zonder dat dit aan de scheidsrechter moet worden meegedeeld. Bij kwetsuur gedurende een quarter mag een speler vervangen worden, maar deze vervangen speler mag nadien niet meer aantreden in deze wedstrijd (uiteraard is men niet verplicht om bij kwetsuur onmiddellijk een wissel door te voeren).

Verduidelijking bij het voetbal 8 vs 8
Voetbalfederatie Vlaanderen vraagt de PSC’s officiële scheidsrechters aan te duiden voor de wedstrijden van de U13 en U12. In de mate van de mogelijkheden (indien voldoende refs ter beschikking zijn) zullen deze worden aangeduid, in volgorde voor interprovinciale, provinciale en gewestelijke wedstrijden. Om te weten of dit voor uw team van toepassing is kan U terecht op de website bij de wekelijkse aanduidingen. Voor wedstrijden U11 en U10 worden nog steeds geen officiële scheidsrechters aangeduid.

Gepubliceerd door Thibault op 11 september 2014